Ga naar de inhoud

Spraakmakers

 

Wat heeft Haydn te maken met klimaatverandering? Wat heeft Schumann van doen met dementie? SPRAAKMAKERS is een gloednieuwe concertserie die klassieke muziek combineert met verhalen van nu.

Nederlandse topacteurs combineren prikkelende verhalen over de wereld van nu met bijpassende klassieke muziek. Tegelijkertijd verteld én gespeeld, als een theatraal muziekverhaal. Met meestervertellers als Gijs Scholten van Aschat, ‘Ntianu Stuger en Rick Paul van Mulligen en topmusici als het Matangi Quartet, HIIIT en pianist Thomas Beijer.

SPRAAKMAKERS reist in januari en februari 2024 langs concertzalen in Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Den Haag, Enschede, Heerlen en Utrecht.

Topacteurs Gijs Scholten van Aschat, ‘Ntianu Stuger en Rick Paul van Mulligen treden op als meestervertellers. Zij vertellen hun verhaal op muziek gespeeld door strijkkwartet Matangi Quartet, HIIIT en pianist Thomas Beijer. Auteurs Annet Bremen, Rick Steggerda en Koen Caris schrijven de verhalen.

Over SPRAAKMAKERS

SPRAAKMAKERS is een gloednieuwe concertserie die klassieke muziek combineert met verhalen van nu. SPRAAKMAKERS verbindt de stem van bekende meestervertellers met de muziek van Nederlandse topensembles. Samen smeden zij prikkelende verhalen over de wereld van vandaag en bijpassende klassieke muziekwerken tot één nieuwe vertelling. Tegelijkertijd verteld én gespeeld, als een theatraal muziekverhaal. De Vlaamse theatermaker Lucas De Man is flamboyant gastheer en betrekt het publiek tijdens een avond die vele verrassingen kent. SPRAAKMAKERS is voor iedereen die het verhaal en de betekenis zoekt in klassieke muziek.

Prikkelende en vermakelijke verhalen over actuele thema’s − denk aan genderidentiteit, lichtvervuiling of dementie – combineert SPRAAKMAKERS met klassieke muziekwerken die hier net zo goed over gaan. Nederlandse topacteurs voegen hun stem als extra verhaallijn toe aan de muziek en verbinden zo het werk met het hier en nu. Het verhaal voedt de muziek en de muziek het verhaal. Zo laat SPRAAKMAKERS muziek van lang geleden opnieuw relevant klinken in de wereld van nu.

SPRAAKMAKERS bestaat uit drie miniconcerten met een pauze tussendoor:

Queer klassiek | Van Broadway theaters tot operahuizen wereldwijd hebben getalenteerde LGBTQ componisten met hun composities al eeuwenlang een stevig stempel gedrukt op de muziekscene. Toch is dat niet altijd even soepel verlopen. Händel, Britten, Barber, Bernstein, Saint-Saëns en Tsjaikovski waren allemaal componisten die hun seksualiteit, bewust of onbewust diffuus hielden.

In Queer klassiekvertelt acteur Rick Paul van Mulligen aan de hand van Samuel Barbers Strijkkwartet, uitgevoerd door het Matangi Quartet, een verhaal over (seksuele) diversiteit in de klassieke muziekwereld. Een verhaal over de tolerantie van het publiek en of je (seksuele) identiteit eigenlijk wel terug kunt horen in muziek.

Nachtliefde | Nederland is verslaafd aan licht. Het duister blazen we weg met lampen. Het kunstlicht dat wij gebruiken om gebouwen, huizen, straten en kassen te verlichten, straalt kilometers ver weg. Onlangs werd bekend dat lichtvervuiling een grote rol speelt in de enorme terugloop van insecten. We zijn de duisternis ontwend, weten nauwelijks meer hoe een donkere nacht eruit ziet of aanvoelt.

In Nachtliefde vertelt actrice ‘Ntianu Stuger aan de hand van Matyas Wettl’ Nocturne voor slagwerk-kwartet en zestien lichtschakelaars en lampen, uitgevoerd door HIIIT, een verhaal over minder én ander licht. Een verhaal over waarom wij als meest lichtvervuilde land ter wereld het donker weer moeten gaan houden.

Onvergetelijk | Schumann schreef zijn Geistervariationen in een fase van beginnende dementie. Terwijl hij nog aan de muziek werkte, deed hij een mislukte zelfmoordpoging, waarna hij ‘vrolijk’ verder werkte aan het muziekstuk. Vandaag de dag is dementie de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. De reikwijdte en impact ervan zal de komende jaren groeien. Dit maakt het belangrijk om meer en met meer nuance over dementie te praten.

In Onvergetelijk vertelt acteur Gijs Scholten van Aschat aan de hand van Schumanns Geistervariationen, uitgevoerd door pianist Thomas Beijer, een verhaal over hoe je met dementie kan leven. Een verhaal over doorgaan met dementie en waarom mensen dat wel of juist niet zouden willen.